Varför dricka björksav?

björksav tappas på våren

Historiskt har man druckit björksav för att ”dricka märg i benen” och som en renande vårkur. Jag antar att efter en lång karg vinter smakade den söta friska saften från björkens inre som nektar från gudarna. Sav ansågs på 1600-talet som en magisk dryck och en del av magin kanske lever kvar när den anses bota de mest skilda åkommor som t ex förkylning, njursten och hudproblem. Forskning pågår även på Lunds Universitet angående hur cancertillstånd kan påverkas.

Det visar sig att björksav inte bara smakar gott utan även har ett rikt innehåll av näringsämnen: kalium, kalcium, magnesium, mangan och björksocker samt proteiner, aminosyror och enzymer. Man behöver dock inte oroa sig för sockerinnehållet då björksockret motverkar karies och svamp i munhålan. Tack vare sitt rika näringsinnehåll är björksav ett riktigt livselixir.

Björksav är också en mycket uppskattad inom hår- och hudvård – man sägs kunna tvätta sig vacker. En tanke full av förtröstan. T ex toppen att använda som ansiktsvatten eller som sista sköljning av håret vid tvätt.

Förutom att vara en frisk, nyttig och god måltidsdryck lindrar/eliminerar björksav symptom på pollenallergi. Jag har själv druckit björksav ett flertal allergisäsonger med resultat att jag helt kunnat lägga allergimedicinen på hyllan alternativt när det varit extrema pollensäsonger – nyttjat tabletter och nässpray i blygsam omfattning. Jag fryser gärna in några liter björksav så jag kan starta savdrickningen innan pollensäsongen börjar året därpå.

Har man riktigt gott om sav kan man göra sirap, vin eller öl. Bara fantasin sätter gränser.

Det finns mycket information på nätet om björksav, t ex på Wikipedia. Nedan några andra exempel om ni vill veta mer än det jag skrivit här.

Bli frisk med björk – så funkar det!

Egenskaper av björksav